<- Kolduny z serem (szaltanosy)Lista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKolduny ze sledziem ->

PDF Drukuj

Kolduny z szynka i grzybami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1548 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.
Ciasto:
350 g maki,
1 male jajo,
ok. 135 ml letniej wody,
sol.
Farsz:
30 g tlustej szynki wedzonej,
100 g suszonych grzybow,
1 jajo,
1 srednia cebula,
30 g masla,
sol, pieprz.
Inne:
1 l rosolu,
20 g masla.

1. Umyte i namoczone grzyby ugotowac w malej ilosci osolonej wody (ok. 50 min).
Wyjac, osaczyc (wywar zostawic na zupe), pokroic bardzo drobno.
2. Przygotowac farsz: cebule pokroic drobno, przesmazyc na zloty kolor. Szynke
pokroic w plastry, drobno posiekac. Polaczyc z grzybami, jajem, dodac cebule, pieprz i sol do smaku. Wymieszac. Jesli farsz jest za suchy, wlac 1-2
lyzki wywaru grzybowego.
3. Zagniesc ciasto na kolduny - podobnie jak na pierogi (patrz rozdzial "ogolne"), z tym, ze powinno byc nieco luzniejsze. Ciasto rozwalkowac cienko,
wykroic z niego male krazki srednicy ok. 4 cm. Na kazdy nalozyc farsz, w
miare potrzeby naciagajac ciasto. Zlozyc na pol, zlepic brzegi, polaczyc oba
rogi powstalego w ten sposob polksiezyca i zlepic.
4. Gotowac partiami w osolonym wrzatku pod przykryciem. Kiedy wyplyna, odkryc,
zmniejszyc ogien, dogotowac (2 min). Wyjac lyzka cedzakowa, przelozyc na
polmisek. Podawac w glebokich talerzach z bardzo goracym, odtluszczonym rosolem. Do kazdego talerza dodac kawalek masla deserowego.
- Mozna uzyc do farszu szynki gotowanej. Polaczenie jej z suszonymi grzybami
daje rowniez doskonaly efekt.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 33 "Pierogi i pierożki", strona 36.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności