<- Makaron z pomidorami i tunczykiem -PYSZNE!Lista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżMakaron z jarzynami ->

PDF Drukuj

Makaron z ciecierzyca

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1740 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 20 min.
500 g drobnego makaronu, np. kolanka,
200 g ciecierzycy (moczonej przez noc),
2 cale dymki drobno pokrojone,
1 czerwona papryka pokrojona w paski,
1 zabek czosnku,
1 lyzka drobno pokrojonej swiezej bazylii,
1 lyzka drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
1 lisc laurowy,
2 gozdziki,
3 lyzki oliwy z oliwek,
4 lyzki startego parmezanu,
sol, pieprz.

1. Namoczona ciecierzyce odcedzic, zalac duza iloscia zimnej wody, gotowac na
duzym ogniu 10 min. Zebrac powstala piane, dodac gozdziki i lisc laurowy.
Przykryc, gotowac na malym ogniu, az bedzie miekka (ok. 1,5 godz). Osolic
pod koniec gotowania. Odcedzic.
2. Ugotowac makaron w duzej ilosci osolonej wody. Odcedzic, wymieszac z 1 lyzka
oliwy.
3. W duzym garnku rozgrzac 2 lyzki oliwy, wrzucic roztarty czosnek i czerwona
papryke pokrojona w paski dlugosci 3 cm. Smazyc 3 min. Dodac dymke, ciecierzyce, bazylie, pietruszke, a na koncu makaron. Doprawic sola i pieprzem.
Wymieszac i pozostawic na ogniu 2-3 min. Przed podaniem posypac serem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 56.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności