<- Nadziewane jabłkaLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżNalesniki z jablkami ->

PDF Drukuj

Nalesniki hortobagy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2990 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
Ciasto:
240 g maki,
400 ml mleka,
2 jaja,
3 lyzki oleju,
maslo,
sol.
Farsz:
400 g cieleciny,
2 cebule,
1 pomidor,
2 lyzki smalcu,
1-2 lyzki gestej smietany,
2 lyzeczki mielonej papryki,
sol.
Sos:
350 ml gestej smietany,
2 lyzeczki maki.

1. Usmazyc 8 nalesnikow, ulozyc je na talerzu jeden na drugim i trzymac w cieple.
2. Cebule obrac, umyc, drobno posiekac i zrumienic na smalcu, az stanie sie
szklista. Mieso pokroic na drobne kawalki, dodac do cebule, posypac paryka,
zdjac z ognia i posolic. Ponownie postawic na ogniu, rozcienczyc lyzka wody,
by papryka nie stala sie gorzka. Przykryc i dusic mieso na malym ogniu, mieszajac co pewien czas. W razie potrzeby dolac troche wody. Pod koniec dodac
pokrojony pomidor.
3. Uduszone mieso odcedzic na sicie i przepuscic przez maszynke, a po zmieleniu
wlozyc do garnka, dodac 1-2 lyzki smietany i polowe sosu z duszenia. Postawic na ogniu, doprowadzic do wrzenia, dusic na wolnym ogniu 10 min.
4. Na kazdy nalesnik nalozyc kopiasta lyzke farszu i zwinac w rulon. Zrolowane
nalesniki ulozyc w zaroodpornym naczyniu, uprzednio wysmarowanym tluszczem i
wstawic do nagrzanego piekarnika na 15 min.
5. Przygotowac sos: wymieszac dokladnie smietane z maka tak, by nie bylo grudek, dolac reszte sosu z duszenia miesa i postawic na kilka minut na ogniu.
Przetrzec przez sito. Polac nalesniki sosem i od razu podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 18.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności