<- Nalesniki z szynka w sosie mornayLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżNalesniki zapiekane w sosie serowym ->

PDF Drukuj

Nalesniki zapiekane w sosie serowym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3240 razy.


12 szt. Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto:
150 g maki,
2 jaja,
200 ml mleka,
200 ml wody mineralnej gazowanej,
1 lyzka roztopionego masla,
1/2 lyzeczki cukru, sol,
sklarowane maslo lub olej do smazenia.
Farsz:
250 g cieleciny,
250 g kurzych piersi,
1 duza cebula,
2 zabki czosnku,
2 lyzki masla,
100 g pieczarek,
250 ml smietany,
250 ml bialego wytrawnego wina,
2 lyzki soku cytrynowego,
sol, pieprz.
Sos serowy:
45 g masla,
30 g maki,
2 zoltka,
500 ml mleka,
5 lyzek tartego parmezanu.

1. Mieso umyc, posiekac. Cebule, czosnek i pieczarki obrac, oplukac, posiekac.
2. W garnku rozgrzac maslo. Podsmazyc cebule i czosnek na zloty kolor. Dodac
mieso, oproszyc maka, zalac winem. Dusic na malym ogniu 1 godz. Pod koniec
dodac pieczarki, smietane, sok cytrynowy, sol i pieprz. Jesli farsz jest
zbyt rzadki - odparowac.
3. Przygotowac nalesniki: make z mlekiem i woda ubic trzepaczka na jednolita
mase. Dodac jaja, sol i roztopione maslo. Ubijac jeszcze chwile. Odstawic na
30 min. Jesli ciasto jest zbyt geste, dodac przed smazeniem troche wody.
Smazyc nalesniki na goracej patelni, lekko posmarowanej tluszczem.
4. Przygotowac sos: z masla i maki zrobic zasmazke. Wlac zimne mleko, gotowac
tak dlugo, az sos zgestnieje. Zdjac z ognia. Dodac 2 zoltka wymieszane z
lyzka sosu i 2 lyzkami parmezanu.
5. Nalesniki posmarowac farszem, zwinac w rulony. Forme do zapiekania wysmarowac maslem. Ulozyc nalesniki, zalac sosem, posypac reszta parmezanu, wstawic
do goracego piekarnika. Zapiekac w temp. 190żC przez 10 min.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 76.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności