Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3579 razy.
12 szt. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
Ciasto:
200 g maki,
2 jaja,
1 zoltko,
250 ml mleka,
250 ml wody mineralnej gazowanej,
1 lyzka roztopionego masla,
1 lyzeczka cukru, sol,
sklarowane maslo do smazenia.
Farsz:
3 jablka (antonowki),
1 lyzka masla,
2 lyzki soku cytrynowego,
50 g rodzynkow,
50 g cukru.
Sos:
100 g cukru brazowego,
80 g masla,
50 ml smietany kremowki,
60 ml rumu.
1. Jaja i zoltko lekko ubic trzepaczka, dodac mleko, wode mineralna, make, maslo, cukier i sol. Wymieszac na jednolite, plynne ciasto. Odstawic na 1 godz.
Przed smazeniem ciasto wymieszac. Jesli jest zbyt geste, dodac troche wody.
2. Dobrze rozgrzana patelnie posmarowac maslem, smazyc cienkie nalesniki. Odkladac jeden na drugim.
3. Przygotowac farsz: jablka umyc, obrac, pokroic w plasterki a nastepnie na
male kawalki. Zaraz po pokrojeniu wlozyc do miseczki z sokiem cytrynowym, by
nie sciemnialy. Rozgrzac na patelni 1 lyzke masla, wlozyc jablka, smazyc az
beda miekkie (nie powinny sie rozgotowac). Dodac rodzynki i bialy cukier.
Wymieszac i odstawic, by farsz ostygl.
4. Przygotowac sos: maslo z cukrem brazowym utrzec na pulchna mase. Ubic smietanke i dodac do masla. Malymi porcjami wlewac rum, delikatnie mieszajac.
5. Nalesniki smarowac masa jablkowa, zwijac w rulony, ukladac w naczyniu do zapiekania, wysmarowanym maslem. Wstawic do goracego piekarnika na 5-10 min.
Polac sosem rumowym i od razu podawac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 82.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach