<- Nalesniki z kartoflami i seremLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżNalesniki z sosem mole ->

PDF Drukuj

Nalesniki z maki razowej

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2479 razy.


8-10 nalesnikow. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.
130 g pszennej maki razowej (drobnej),
400 ml mleka,
1 duze jajo (lub 2 male),
1 lyzka oleju,
sol,
olej do smazenia.

1. Make wymieszac z sola i polowa mleka. Dodac jajo, olej i reszte mleka. Ubic
trzepaczka na gladkie ciasto, odstawic na 30 min. Przed smazeniem wymieszac
(poniewaz czesc maki osiada na dnie). Jesli ciasto jest zbyt geste, dodac
troche wody.
2. Na patelni (srednicy ok. 18 cm) rozgrzac 1 lyzeczke oleju. Lyzka wazowa nalewac ciasto, smazyc cienkie nalesniki 2-3 min z kazdej strony. Ukladac na
talerzu jeden na drugim.
3. Na kazdy nalesnik polozyc 1-2 lyzki na dzienia (patrz "nadzienie.." w tym
rozdziale), zwinac w rulon. Zrolowane nalesniki ulkadac w posmarowanym
tluszczem zaroodpornym naczyniu. Polac roztopionym maslem lub olejem. Przykryc folia, wstawic do goracego piekarnika na 15 min. Mozna tez mocno rozgrzac tluszcz na patelni i zrumienic nalesniki z obu stron na zloty kolor.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 58.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności