<- Nalesniki z sosem moleLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżNalesniki z szynka w sosie mornay ->

PDF Drukuj

Nalesniki z sufletem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1910 razy.


12 malych szt. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
Ciasto:
150 g maki,
400 ml mleka,
2 jaja,
1 lyzka roztopionego masla,
1 lyzeczka cukru,
1/4 lyzeczki soli,
sklarowane maslo do smarowania patelni.
Suflet:
4 jaja,
75 g cukru,
30 g maki,
150 ml mleka,
100 ml gladkiej smietanki,
100 ml likieru Grand Manier,
cukier puder do posypania nalesnikow.
Sos Sabayon:
4 zoltka,
50 g cukru,
150 ml szampana.

1. Make z mlekiem i sola ubic trzepaczka. Dodac jaja, cukier, roztopione maslo.
Ubic na jednolita mase. Przykryc, odstawic na 1 godz.
2. Patelnie srednicy 15 cm smarowac maslem i smazyc nalesniki. Usmazone ukladac
na talerzu jeden na drugim.
3. Przygotowac mase sufletowa: utrzec 4 zoltka z cukrem na puszysta mase, dodac
make i ucierajac powoli wlewac gorace mleko ze smietanka. Mase przelac do
garnka, postawic na malym ogniu, mieszajac gotowac 2 min. Zdjac z ognia, dolac likier, wymieszac.
4. Ubic sztywna piane z 4 bialek, delikatnie polaczyc z masa sufletowa. Na kazdym nalesniku polozyc lyzke masy i zlozyc go na pol.
5. Przygotowac sos: do malego garnka wbic 4 zoltka, dodac cukier i szampan.
Wstawic do wiekszego, plaskiego naczynia z goraca woda. Zoltka ubijac tak
dlugo, az powstanie sos o konsystencji kremu.
6. Duza blache wysmarowac maslem. Ulozyc nalesniki, wstawic na 7-10 min do piekarnika ogrzanego do temp. 220żC. Pod koniec pieczenia otworzyc piekarnik i
posypac nalesniki cukrem pudrem. Nalesniki przelozyc na polmisek, podac z
goracym sosem Sabayon.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 86.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
heh spoko ja kocham nalesniki napewno zrobie jak masz to daj wiecej przepisow na nalezniki mam 13 lat ale kocham robic w kuchni jedzenie hehe :) dzieki :):*
Nadesłał(a): Klaudia :P 2005-12-29 16:12:32


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności