<- Nasi goreng - smazony ryzLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżNiebo i ziemia (krokiety z kartofli z suszonymi o ->

PDF Drukuj

Nasi kunyit - ryz z kurkuma

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1675 razy.



(danie skladowe RIJSTAFEL - TALERZ RYZOWY)
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
500 g ryzu,
1 lyzeczka kurkumy,
125 ml zageszczonego mleczka kokosowego,
woda,
1/2 lyzeczki soli.

1. Ryz umyc pod biezaca woda, odcedzic i przelozyc do miski. Dodac kurkume i
zalac wrzatkiem. Odstawic na 10 godz.
2. Ryz odcedzic, wyplukac, zalac wrzaca woda i ugotowac.
3. Ugotowany ryz przelozyc do miski, dodac sol, mleczko kokosowe, wymieszac i
przelozyc z powrotem do garnka. Postawic na malym ogniu, gotowac jeszcze 10
min.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 12.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności