<- PALUSZKI KRUCHE Z ZIEMNIAKAMILista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPaszteciki drożdżowe ->

PDF Drukuj

Paratha

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2202 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.
250 g maki,
szczypta soli,
woda,
100 g masla.

1. Wyrobic dobrze make z sola i woda na gladkie ciasto.
2. Kawalki ciasta cienko rozwalkowac. Posmarowac z wierzchu maslem, zlozyc na
pol, zakleic brzegi. Znow posmarowac maslem i zlozyc na cwiartki, zakleic
brzegi. Lekko rozwalkowac.
3. Prazyc placki na silnie rozgrzanej patelni bez tluszczu obracajac je trzykrotnie. Nastepnie podlac kazdy placek polowa lyzeczki masla i obracac na
patelni do calkowitego wchloniecia tluszczu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 70.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności