<- Pączki z szynką lub kiełbasąLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPerduty w szarym lub białym sosie ->

PDF Drukuj

Peczak z pomidorami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1458 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.
200 g peczaku,
600 ml wrzacej wody,
400 g pomidorow,
200 g pieczarek,
40 g czarnych oliwek bez pestek,
2 lyzki pokrojonej zielonej pietruszki,
120 ml kwasnej smietany,
100 g startego sera (cheddar),
1 lyzka masla,
sol, pieprz.

1. Peczak zalac zimna woda, odstawic na 2 godz. Wyplukac, osaczyc na sicie. W
duzym garnku rozgrzac maslo, wsypac peczak, smazyc 5 min. Zalac wrzaca woda,
przykryc, gotowac na malym ogniu ok. 1 godz. Gdy bedzie miekki, odcedzic.
2. Pomidory sparzyc wrzatkiem, zdjac skore, pokroic w grube plastry. Pieczarki
oczyscic, umyc, pokroic w plasterki. Oliwki drobno pokroic.
3. Ugotowany peczak wymieszac z polowa sera i pomidorow. Dodac oliwki, zielona
pietruszke, pieczarki i smietane. Doprawic sola i pieprzem. Wymieszac, przelozyc do zaroodpornego naczynia posmarowanego maslem. Na wierzchu ulozyc pozostale pomidory. Posypac serem, wstawic na 15 min do nagrzanego piekarnika.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 70.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności