<- Pierogi z mięsemLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPierogi z płuckami ->

PDF Drukuj

Pierogi z nerka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2833 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
Ciasto:
350 g maki,
1 male jajo,
ok. 125 ml letniej wody,
sol.
Farsz:
ok. 400 g oczyszczonych nerek wieprzowych lub cielecych,
2 srednie cebule,
1 jajo,
50 g masla,
2 lyzki tartej bulki,
sol, pieprz.

1. Zagniesc ciasto na pierogi (patrz rozdzial "ogolne"). Nastepnie podzielic na
2 lub wiecej czesci, przykryc, by nie obsychalo.
2. Nerki dobrze oczyscic, kilkakrotnie umyc w zimnej wodzie. Gdy woda bedzie
juz zupelnie czysta, osaczyc, pokroic w poprzek na plastry. Cebule pokroic w
plasterki, przesmazyc do zrumienienia. Dodac nerke, smazyc na duzym ogniu
ok. 6-8 min, od czasu do czasu mieszajac. Pod koniec dodac pieprz i sol. Odstawic z ognia.
3. Przygotowac farsz: nerke z cebula posiekac drobno lub zemlec w maszynce. Dodac jajo, tarta bulke. Starannie wymieszac.
4, Ciasto rozwalkowac cienko. Wyciac krazki srednicy 5-6 cm, na kazdy z nich
nalozyc lyzeczke farszu. Zlozyc na pol i zlepic. Gotowac w duzej ilosci osolonego wrzatku, najpierw pod przykryciem, a kiedy wyplyna, odkryc i dogotowac (ok. 2-3 min).
5. Wyjac lyzka cedzakowa, osaczyc, przelozyc na ogrzany polmisek. Podawac cieple, podlane rosolem lub ze skwarkami.
- Podobnie mozna przygotowac pierogi z farszem z innych podrobow. Najlepsze
sa: watrobka, serca i plucka. Te ostatnie na ogol sie gotuje, a nie przesmaza. Wywar z gotowania doskonale nadaje sie do zuru.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 33 "Pierogi i pierożki", strona 18.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności