<- Pierogi z pomaranczamiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPierogi z powidłami ->

PDF Drukuj

Pierogi z powidlami w ciescie kruchym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1464 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
Ciasto:
300 g maki,
150 g masla,
3 lyzki smietany,
2 zoltka,
1 lyzeczka cukru,
1/2 lyzeczki soli.
Farsz:
250 g powidel z jablek,
1 lyzka przecieru rozanego,
2-3 lyzki cukru.
Inne:
maslo do posmarowania formy,
1 jajo do posmarowania pierogow,
maslo do polania pierogow,
200 ml bitej smietany.

1. Zagniesc na pierogi ciasto kruche: make przesiac na stolnice, wymieszac z
sola. Maslo posiekac nozem bezposrednio na mace. Dodac smietane, zoltka i
szybko zagniesc ciasto. Przelozyc na polmisek, przykryc lub zawinac w sciereczke, wstawic na 30 min do lodowki.
2. Przygotowac farsz: powidla polaczyc z przecierem rozanym (platki rozy utarte
z cukrem), dodac cukier do smaku, wymieszac.
3. Wyjac z lodowki ciasto, rozwalkowac na grubosc 5 mm, wyciac krazki srednicy
ok. 6 cm. Na kazdy krazek, nieco poza jego srodkiem, polozyc nadzienie, zlozyc na pol w polksiezyc, starannie zlepic brzegi. Posmarowac pierogi jajem
rozmaconym woda. Blache wysmarowac tluszczem.
4. Ulozyc pierogi na blasze (nie powinny sie stykac), piec 20-25 min w piekarniku ogrzanym do temp. 200żC. Podawac polane roztopionym maslem. Osobno podac smietane.
- Nadzienie z powidel mozna wzbogacic rodzynkami lub twarogiem utartym z zoltkiem i z cukrem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 33 "Pierogi i pierożki", strona 90.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności