<- Pilaw z pomidoramiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPizza alle verdure ->

PDF Drukuj

Pissaladiere

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1852 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 20 min.
Ciasto:
300 g maki,
100 g masla,
125 ml mleka,
2 jaja,
1 lyzka cukru pudru,
10 g drozdzy,
szczypta soli.
Farsz:
1 kg cebuli,
3 zabki czosnku,
12 filetow z anchois,
1 lyzka kaparow,
20 czarnych oliwek,
5 lyzek oliwy,
lisc laurowy,
1 lyzeczka tymianku,
sol, pieprz,
oliwa do smarowania formy.

1. Drozdze i cukier rozpuscic w letnim mleku. Wlac do przesianej maki, osolic i
wbic jaja. Zagniesc i lekko wyrobic ciasto. Dodac miekkie maslo i wyrabiac
na jednolita, elastyczna mase. Oproszyc maka i odstawic na 1 godz. w cieple
miejsce, do wyrosniecia.
2. Cebule i czosnek obrac i drobno posiekac, nastepnie dusic pod przykryciem na
oliwie, z dodatkiem soli, pieprzu, tymianku i liscia laurowego przez ok. 25
min. Dodac utarte na puree kapary i starannie wymieszac.
3. Ciasto podzielic na 2 czesci w stosunku 3:1. Wiekszy kawalek rozwalkowac i
wylozyc nim natluszczona forme do pieczenia. Na ciasto nalozyc farsz, tak by
miedzy nim a brzegami formy pozostal pas o szerokosci ok. 2 cm. Na farszu
ukladac oliwki i zrolowane filety z anchois.
4. Pozostale ciasto podzielic w stosunku 3:1. Z wiekszej czesci uformowac walek, ktorym otoczyc farsz; z reszty, cienkie paseczki, ktore ulozyc na
wierzchu w kratke. Posmarowac odrobina oliwy i piec 20 min w nagrzanym do
temp. 240żC piekarniku.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 32.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności