<- Pizza czterech por rokuLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPizza kalabryjska z pomidorami i tunczykiem ->

PDF Drukuj

Pizza focaccia

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1807 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
Ciasto:
250 g maki,
1 torebka suchych drozdzy,
1 lyzka soli,
1 lyzka cukru,
1 lyzka mielonego kminku,
15 g smalcu,
30 ml wody,
olej do smarowania formy.
Nadzienie:
100 g szynki wedzonej surowej,
50 g oliwek faszerowanych,
50 g czarnych oliwek,
4 zabki czosnku,
200 ml oliwy z oliwek,
2 zoltka,
2 lyzki gruboziarnistej soli.

1. Make przesiac do miski. Wymieszac z drozdzami, sola i kminkiem. Zetrzec na
tarce dobrze schlodzony smalec. Wymieszac go dokladnie z maka. Dodac wode.
Zagniesc ciasto. Przykryc je sciereczka, zostawic na godzine w cieplym miejscu do wyrosniecia. Nastepnie wygniesc rekoma, rozwalkowac cienko na stolnicy oproszonej maka, wylozyc nim natluszczona okragla forme do pizzy o srednicy 30 cm.
2. Szynke pokroic w paski, polozyc ja razem z oliwkami na wierzchu ciasta.
3. Czosnek obrac, pokroic w paski, naszpikowac nim ciasto. Wierzch posmarowac
oliwa.
4. Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200żC ok. 20 min. Na 5 min przed koncem
pieczenia posmarowac pizze roztrzepanymi zoltkami i posypac sola. Podawac na
goraco lub na zimno.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 18.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności