Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2803 razy.
Porcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
Ciasto:
500 g maki zytniej,
1 opakowanie suchych drozdzy,
1 lyzka soli,
1 lyzka cukru,
15 g smalcu,
300 ml wody,
1 lyzeczka nasion kopru,
1 lyzeczka kminku,
olej do smarowania formy.
Nadzienie:
750 g ugotowanych "maczystych" kartofli,
200 g tluszczu od szynki wedzonej,
2 cebule,
1 zabek czosnku,
200 g slodkiej smietany,
3 jaja,
galka muszkatolowa, sol, pieprz.
1. Make przesiac, wymieszac z drozdzami, dodac sol i cukier. Smalec rozpuscic,
schlodzic. Dodac do maki i wyrabiac rekoma ciasto dodajac porcjami mleko.
Po uzyskaniu jednolitej masy do ciasta dodac kminek i koper. Zagniesc ponownie, zostawic przykryte sciereczka na 30 min do wyrosniecia. Po wyrosnieciu ciasto rozwalkowac cienko, wylozyc na natluszczona okragla forme o srednicy 24 cm, podwinac brzegi ciasta do gory, zostawic ponownie do wyrosniecia na blasze.
2. Tluszcz od szynki pokroic w paski grubosci 5 mm i dlugosci 3 cm, rozpuscic
na patelni. Cebule i czosnek posiekac, dodac do tluszczu od szynki, zeszklic. Ziemniaki pokroic w plastry.
3. Plastry ziemniakow ulozyc na ciescie jak dachowke. Na nich wylozyc cebule i
tluszcz od szynki. Smietane rozbic z zoltkami, doprawic galka muszkatolowa,
sola i pieprzem. Wylac na ziemniaki. Wstawic do goracego piekarnika (220żC)
na ok. 35 min. Po upieczeniu pokroic na porcje, podawac gorace.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 84.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach