Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2005 razy.
6 szt. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
Ciasto:
200 g maki,
200 g masla,
120 ml wody.
1 i 3/4 lyzki octu,
szczypta soli.
Nadzienie:
300 g sera roquefort (ew. miekki rokpol),
300 ml gestej smietany,
4 jaja,
po 1 lyzce drobno posiekanego koperku, szczypiorku, tymianku i
natki pietruszki,
1 rozmacone jajo do smarowania ciasta,
sol, pieprz.
1. Ze skladnikow na ciasto odjac 1 lyzeczke maki i 1 lyzeczke masla. Lyzeczke
maki polaczyc z pozostalym maslem. Uformowac kostke. Schlodzic. Do pozostalej maki dodac odlozona lyzeczke masla, sol, wode i ocet. Wyrobic ciasto,
rozwalkowac je w formie czteroramiennej gwiazdy z grubszym srodkiem o wielkosci kostki uformowanej z masla z dodatkiem maki. Schlodzona kostke ulozyc
na srodku ciasta, ramiona gwiazdy zawinac do srodka. Rozwalkowac ostroznie,
by nie peklo, na placek grubosci 1 cm. Placek zlozyc na 4 czesci, rozwalkowac ponownie. Czynnosc skladania i rozwalkowywania ciasta powtorzyc. Nastepnie umiescic je na 30 min w lodowce. Po wyjeciu czynnosc powtorzyc jeszcze
2 razy. Przed kazdym zlozeniem ciasta usunac pedzelkiem nadmiar maki. Polowa ciasta wylozyc spod i scianki 6 foremek do pieczenia tart srednicy 10 cm.
Ciasto nakluc widelcem.
2. Roquefort utrzec na tarce, wymieszac z jajami, smietana i ziolami. Doprawic
do smaku sola i pieprzem. Masa ta wlozyc do foremek. Wierzch pokryc krazkami
wycietymi z pozostalej czesci rozwalkowanego cienko (3 mm) ciasta. Posmarowac rozmaconym jajem. Piec ok. 30 min w piekarniku ogrzanym do temp. 230żC.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach