<- Puree ziemniaczane CzosnkoweLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPYSZNE ZIEMNIACZKI (łatwe i szybkie w przygotowaniu) ->

PDF Drukuj

Puri

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2101 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 30 min.
250 g maki,
100 g masla,
woda,
olej roslinny.

1. Dobrze wymieszac make z maslem. Dodac wode, aby uzyskac konsystencje miekkiego, gladkiego ciasta.
2. Uformowac kulki z ciasta o srednicy ok. 3 cm, cienko rozwalkowac - placki
powinny miec srednice ok. 15 cm.
3. Rozgrzac silnie duza ilosc oleju roslinnego na patelni. Delikatnie ukladac
ciasto. Gdy olej ma odpowiednio wysoka temperature, placek szybko wyplywa na
powierzchnie i natychmiast powstaja na nim pecherzyki. Smazyc tak dlugo, az
placek bedzie chrupki.
4. Podawac gorace do dan podstawowych.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 72.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności