<- Pyzy wileńskieLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżQuiche lorraine ->

PDF Drukuj

Quiche cebulowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2690 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
Ciasto:
200 g maki,
150 g masla,
1 jajo,
1 lyzeczka soli,
olej do smarowania formy.
Nadzienie:
750 g cebuli,
75 ml smietany,
75 g sera gouda,
50 g masla,
oliwa z oliwek,
3 oliwki czarne do dekoracji.

1. Make przesiac, wymieszac z sola. Dodac zimne maslo i posiekac nozem. Dolac
rozmacone jajo, szybko zagniesc ciasto. Uformowac z niego kule, zawinac w
folie spozywcza i wstawic na 30 min do lodowki. Nastepnie ciasto cienko rozwalkowac, wylozyc nim natluszczona okragla forme o srednicy 24 cm. Piec pod
przykryciem (folia aluminiowa lub papier do pieczenia obciazone kilkoma ziarnami fasoli) w piecu ogrzanym do temp. 200żC przez 15 min.
2. Cebule obrac, pokroic w talarki o grubosci 3 mm. Na patelni rozgrzac maslo
i oliwe, zeszklic cebule. Ser zolty zetrzec na drobnej tarce, wymieszac ze
smietana.
3. Na zapieczony spod quiche wylozyc cebule. Zalac masa smietanowo-serowa, na
srodku ulozyc oliwki. Piec ok. 25 min w piekarniku ogrzanym do temp. 200żC.
Podawac na goraco lub schlodzony.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 58.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności