<- Quiche lososiowo-szpinakowyLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżQuiche prowansalski ->

PDF Drukuj

Quiche lososiowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1530 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 25 min.
Ciasto:
200 g maki,
100 g masla,
3 lyzki zimnej wody,
1 lyzeczka soli,
olej do smarowania formy.
Nadzienie:
250 g lososia w sosie wlasnym,
100 g krabow,
4 jaja,
250 g smietany kremowki.

1. Make przesiac na stolnice, wymieszac z sola. Dodac zimne maslo, drobno posiekac ostrym nozem, mieszajac jednoczesnie z maka. Dolac wode i szybko zagniesc ciasto. Uformowac z niego kule, zawinac w folie spozywcza, wstawic na
30 min do lodowki. Nastepnie ciasto cienko rozwalkowac i wylozyc nim natluszczona okragla forme o srednicy 24 cm. Ciasto zapiec pod przykryciem (folia
aluminiowa lub papier do pieczenia obciazone kilkoma ziarnami fasoli) w piecu ogrzanym do temp. 200żC przez 15 min.
2. Lososia wyjac z puszki, osaczyc, obrac ze skory, wyjac osci i ciemne czesci,
zmiksowac, dodac smietane kremowke i roztrzepane jaja. Kraby osaczyc, oczyscic z twardych czesci. Najdrobniejsze kawalki polaczyc z masa, grubsze odlozyc.
3. Mase wylozyc na upieczony spod. Na wierzchu ulozyc kawalki miesa krabow.
Piec 25 min w piekarniku ogrzanym do temp. 200żC. Podawac na goraco lub
schlodzony.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 60.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności