<- Quiche prowansalskiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżQuiche szpinakowy ->

PDF Drukuj

Quiche serowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2622 razy.


Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
Ciasto:
220 g maki,
125 g masla,
3 lyzki zimnej wody,
1 lyzeczka soli,
olej do smarowania formy.
Sos:
600 ml gestej smietany,
5 jaj,
galka muszkatolowa, sol, pieprz,
slodka papryka sproszkowana.
Nadzienie:
350 g serow zoltych w dobrym gatunku (ementaler, gouda).

1. Make przesiac na stolnice, wymieszac z sola. Dodac zimne maslo, drobno posiekac ostrym nozem, mieszajac jednoczesnie z maka. Dolac wode i szybko zagniesc ciasto. Uformowac z niego kule, zawinac w folie spozywcza, wstawic na
30 min do lodowki. Nastepnie ciasto cienko rozwalkowac i wylozyc nim natluszczona okragla forme o srednicy 24 cm i wysokosci 3,5 cm. Zapiec pod przykryciem (folia aluminiowa lub papier do pieczenia obciazone kilkoma ziarnami fasoli) w piecu ogrzanym do temp. 200żC przez 15 min, nastepnie 5-10 min
bez przykrycia, tak by zbrazowialo. Po wyjeciu z piekarnika posmarowac je
rozmaconym jajem i jeszcze raz krotko zapiec.
2. Sery obrac ze skory, pokroic w kostke o boku 1,5 cm. Kostki ulozyc na ciescie. Skladniki sosu polaczyc i przecedzic przez geste sito. Doprawic do smaku galka muszkatolowa, papryka, sola i pieprzem. Sosem zalac ser prawie do
wysokosci brzegu ciasta.
3. Piec 2-30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200żC, poki wierzch sie nie
zetnie. Potem zdjac boki formy. Posmarowac brzeg gorny i boki placka rozmaconym jajem i zapiec jeszcze przez kilka minut. Uwaga - nie trzymac za dlugo
w piecu, kawalki sera powinny byc widoczne na zapieczonej powierzchni.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 68.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności