<- Ravioli (Pierożki ze szpinakiem)Lista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżRisotto -cukinia z bekonem ->

PDF Drukuj

Razstiegaji z miesem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1545 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 5,5 godz.
750 g ciasta drozdzowego (przepis w "ogolne"),
1 jajo.
Farsz:
250 g wolowiny,
250 g chudej wieprzowiny,
2 jaja ugotowane na twardo,
2 cebule,
35 g maki,
125 ml czerwonego wytrawnego wina,
50 ml oliwy,
125 ml wody,
szczypta czabru, estragonu, bazylii i lubczyku,
2 lyzki siekanej zielonej pietruszki,
sol, pieprz.

1. Oba rodzaje miesa pokroic w kostke i podsmazyc 5-6 min na rozgrzanej oliwie.
Przelozyc do rondla, zalac winem i woda, przykryc i dusic na wolnym ogniu 45
min.
2. Cebule obrac, poszatkowac i zrumienic na tluszczu pozostalym ze smazenia
miesa.
3. Make zrumienic na patelni (bez tluszczu) na jasnobrazowy kolor i zalac wywarem, w ktorym dusilo sie mieso. Zagotowac, starannie mieszajac.
4. Uduszone mieso, cebule i obrane jaja przepuscic przez maszynke. Dodac sos,
przyprawy i zielona pietruszke. Starannie wymieszac.
5. Z ciasta formowac kuleczki o wadze ok. 45 g. Oproszyc maka i odstawic na 5
min. Jajo rozbic na jednolita mase.
6. Ciasto rozwalkowac na niezbyt grube, okragle placuszki, na ktore nakladac po
1 fyzce farszu. Polaczyc brzegi ciasta tak, by srodek pozostal odkryty, a
calosc ksztaltem przypominala lodke. Z wierzchu posmarowac rozmaconym jajem.
7. Ukladac w wylozonej natluszczonym pergaminem brytfannie i piec w nagrzanym
do temp. 230żC piekarniku przez 20 min.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 72.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności