<- RustiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżRyz do sushi ->

PDF Drukuj

Ryz biryani

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2315 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 65 min.
500 g ryzu dlugoziarnistego,
500 g mlodej baraniny,
150 g masla,
200 g cebuli,
10 ziarenek czarnego pieprzu,
4 ziarna kardamonu,
50 g obranych migdalow,
4 lyzki jogurtu,
1 lyzeczka chilli,
2 lyzeczki kolendry,
2 lyzeczki kminku,
2 liscie laurowe,
1 lyzeczka turmeriku.

1. Mieso pokroic w kostke 3 x 3 cm. Cebule pokroic w cienkie plasterki. Pieprz,
kardamon, migdaly i polowe kminku utluc w mozdzierzu.
2. Rozgrzac polowe masla w rondlu, zrumienic cebule na zloto. Wyjac polowe cebuli i odstawic. Do masla z cebula wlozyc mieso i jogurt, osolic do smaku.
Smazyc do silnego zrumienienia miesa, czesto mieszajac. Dodac przygotowane
przyprawy, kolendre i chilli, dokladnie wymieszac, smazyc na malym ogniu jeszcze 5 min., odstawic.
3. W naczyniu zaroodpornym rozgrzac reszte masla, wsypac umyty i dobrze odcedzony ryz, dodac reszte kminku i podsmazona odlozona cebule, liscie laurowe,
turmerik i sol, smazyc na mocnym ogniu 5 min.
4. Odsypac z naczynia ryz zostawiajac na dnie warstwe ok. 1 cm, przelozyc warstwa miesa, nastepnie ryzu tak, aby w tym przekladancu ryz zostal na wierzchu. Dolac wody na 2 cm ponad ostatnia warstwe ryzu. Gotowac do calkowitego
wchloniecia wody przez ryz.
5. Wstawic przykryte naczynie do srednio rozgrzanego piekarnika na 20 min.
6. W tej potrawie mieso moga zastapic jarzyny - baklazan, kabaczek, kalafior,
itp.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 66.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności