<- Ryz do sushiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżRyz oyako donburi ->

PDF Drukuj

Ryz masala kedgeree

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1809 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.
300 g ryzu dlugoziarnistego,
150 g soczewicy,
1/2 lyzeczki cynamonu,
2 lyzeczki soli,
75 g masla,
2 srednie cebule,
1/4 lyzeczki imbiru w proszku,
1/2 lyzeczki gorczycy w ziarnach,
1/4 lyzeczki chilli,
2 zabki czosnku,
1/2 lyzeczki tluczonych gozdzikow.

1. Ryz i soczewice starannie oplukac, odstawic do obeschniecia. W srednio rozgrzanym piekarniku prazyc je 10 min. bez tluszczu.
2. Rozgniesc czosnek, dodac imbir i chilli, dobrze wymieszac.
3. Cebule pokroic w cienkie plastry, obsmazyc w mocno rozgrzanym masle w rondlu
na brazowo. Wybrac polowe cebuli i odstawic.
4. Dodac do masla z cebula przyprawiony czosnek, cynamon i gozdziki. Wrzucic
ryz z soczewica, dokladnie wymieszac, smazyc 5 min.
5. Wlac do ryzu z soczewica 5 dl wody, osolic, dodac gorczyce. Gotowac do miekkosci ryzu i soczewicy, w miare parowania dolac nieco wody.
6. Podawac przybrane pozostala smazona cebula.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 60.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności