<- Ryz oyako donburiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżRyz po arabsku ->

PDF Drukuj

Ryz palao z grzybami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1988 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz.
500 g ryzu,
50 g masla,
2 srednie cebule,
6 gozdzikow,
6 ziaren kardamonu,
1 lyzeczka czarnego pieprzu,
1 lyzeczka slodkiej papryki,
1 lyzeczka kminku,
1 lyzeczka soli,
1 l wody,
250 g pieczarek.

1. W duzym rondlu rozgrzac maslo i podsmazyc 1 cebule pokrojona w kostke. Dodac
gozdziki, kardamon, pieprz, kminek i sol. Druga cebule pokrojona w plasterki
przysmazyc w masle i pozostawic do przybrania.
2. Wrzucic do tluszczu pokrojone pieczarki, podsmazyc 2-3 min. Wyjac pieczarki
lyzka cedzakowa i odstawic.
3. Wsypac do tluszczu dobrze oplukany ryz, zalac woda. Od momentu wrzenia gotowac 15 min. Po tym czasie woda powinna prawie w calosci zostac wchlonieta
przez ryz.
4. Dodac grzyby, dobrze wymieszac. Gotowac do miekkosci ryzu.
5. Wstawic ryz do srednio rozgrzanego piekarnika (garnek nalezy uprzednio przykryc sciereczka) i odparowac ryz przez ok. 20 min.
6. Podawac do dan miesnych.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 64.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności