<- Ryz smazony po kantonskuLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżRyz z soczewica ->

PDF Drukuj

Ryz z cytryna i kokosem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1930 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 40 min.
400 g ryzu dlugoziarnistego,
1/2 lyzeczki turmeriku,
30 g masla,
1 drobno posiekana cebula,
1/2 lyzeczki chilli,
1/2 lyzeczki gorczycy,
1 lyzeczka utartej skorki cytrynowej,
2 zabki czosnku,
5 suszonych listkow curry,
100 ml mleczka kokosowego,
30 ml soku z cytryny,
75 g wiorkow kokosowych,
sol do smaku.

1. Dobrze wyplukany ryz gotowac w osolonym wrzatku 8 min., nastepnie odcedzic i
przeplukac zimna woda.
2. W duzym rondlu rozgrzac maslo, dodac cebule i podsmazyc ja na zloty kolor.
3. Dodac gorczyce, chilli i liscie curry, mieszac 1 min. Wrzucic ryz i ciagle
mieszajac gotowac 5 min.
4. Dobrze wymieszac ryz z tarta skorka cytryny, zgniecionym czosnkiem, mleczkiem kokosowym i sokiem z cytryny, doprowadzic do wrzenia. Nastepnie zmniejszyc ogien, zamieszac i gotowac pod przykryciem ok. 10 min., az ryz bedzie
miekki. Osolic do smaku.
5. Wiorki kokosowe prazyc na niewielkim ogniu 3 min., nastepnie wymieszac z
ryzem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 62.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności