<- Sago zapiekaneLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżSAŁATKA Z MAKARONU I MIĘSA KURCZAKA ->

PDF Drukuj

Sakiewki (chińskie pierożki)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1894 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 3 godz.
500 g maki,
1 lyzeczka cukru,
300 ml wody,
35 g swiezych drozdzy,
olej do smazenia.
Farsz:
300 g chudej wieprzowiny,
6 grzybow czarnych lub suszonych smardzow,
1 cebula,
1 zabek czosnku,
2 lyzki sosu sojowego,
1 lyzka oleju sezamowego,
sol, pieprz, olej do smazenia.
Sos:
2 lyzki miodu plynnego,
6 lyzek sosu sojowego,
1 lyzka octu winnego,
1 lyzka sherry.

1. Drozdze rozpuscic wraz z cukrem w 3 lyzkach letniej wody. Odstawic na 30
min. Dodac make, reszte wody i dobrze wyrobic ciasto. Po wyrobieniu, odstawic na 2 godz., w cieple miejsce, do wyrosniecia.
2. Grzyby moczyc w letniej wodzie przez 20 min., a nastepnie gotowac w tej samej wodzie przez przez 25 min. Wyjac, odcisnac i usunac twarde wlokna.
Reszte drobno posiekac. Mieso drobno posiekac. Cebule i czosnek obrac i
drobno poszatkowac. Wszystkie te skladniki podsmazyc na silnie rozgrzanym
oleju przez 2-3 min. Zdjac z ognia, dodac sos sojowy i olej sezamowy.
Osolic, dodac pieprz, po czym farsz starannie wymieszac.
3. Polaczyc ze soba i dokladnie wymieszac wszystkie skladniki sosu.
4. Gotowe ciasto rozwalkowac na placek o grubosci 3 mm, z ktorego wykrawac
krazki o srednicy ok. 7 cm. Na srodku kazdego z nich umiescic lyzeczke farszu. Formowac pierozki w ksztalcie woreczkow, unoszac brzegi krazka i skrecajac je tuz nad farszem, na tyle mocno, by sie nie rozkleily.
5. Smazyc na goracym oleju na zloto lub gotowac na parze.
6. Podawac gorace. Osobno podac sos.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 26.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności