Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3716 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.
Ciasto:
500 g maki,
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia,
1 lyzeczka soli,
25 g masla,
4 lyzki jogurtu,
maka do podsypywania.
Nadzienie:
600 g mielonego miesa,
200 g zielonego groszku,
1 cebula,
2 zabki czosnku,
2 lyzeczki kolendry,
1/2 lyzeczki imbiru w proszku,
1/2 lyzeczka chilli,
1 lyzeczka garam masala (przepis w rozdziale "ogolne"),
25 g masla,
sol do smaku,
olej roslinny do smazenia.
1. W naczyniu zmieszac make, proszek do pieczenia i sol. Dodac maslo i jogurt,
wyrobic na gladkie ciasto. Uformowac z ciasta kuleczki o srednicy 2 cm, rozwalkowac podsypujac maka. Powstale okragle placuszki o srednicy 15 cm przekroic na pol.
2. Drobno posiekana cebule i czosnek zrumienic na goracym masle.
3. Dodac mieso z groszkiem i przyprawy, podsmazyc przez 5 min. Osolic do smaku.
Podlac farsz woda i dusic pod przykryciem ok. 10 min.
4. Kawalki ciasta napelnic farszem, brzegi zwilzyc woda, uformowac pierozki.
5. Smazyc pierozki w glebokim tluszczu, az stana sie zlociste i chrupiace.
6. Podawac z chutneyem (przepisy w rozdziale "salatki": bengalski chutney i
mango chutney).
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 12.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Ja polecam przepis na samosy z www.dotykindii.pl/samosa.html Nadesłał(a): pichciarz <pichciarz@wp.pl> 2011-06-06 16:06:18
Fajny przepisik, pierozki smaczne. Uwielbiam eksperymentowac z przepisami na te sama potrawe, dlatego na samoski wybrobowalem ich juz okolo pieciu, ale wciaz najsmaczniejsze wydaja sie byc przyrzadzone wg tego przepisu http://www.dotykindii.pl/samosa.html Nadesłał(a): kucharekjarek <kjarek213@wp.pl> 2011-07-10 13:07:26