Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1835 razy.
3 chlebki. Czas przygotow. 55 min.
1 kg maki,
200 g cukru,
30 g drozdzy,
4 jaja,
1 zoltko,
2 lyzki pleju,
1 lyzka ziaren anyzku,
1 lyzka ziaren sezamowych,
1 lyzeczka soli.
1. Rozpuscic drozdze w cieplej wodzie. Przesiac make.
2. Wymieszac wszystkie skladniki (zostawic 1 zoltko do smarowania ciasta) w
glebokiej, duzej misce. Zagniesc energicznie, dodajac w miare potrzeby cieplej wody az do uzyskania elastycznego i gladkiego ciasta.
3. Uformowac okragle lub podluzne chlebki. W okraglych zrobic w srodku sredni
otwor. Ulozyc na naoliwionej blasze. Ponacinac powierzchnie chlebkow w kratke. Przykryc sciereczka i zostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia.
4. Przed wstawieniem do piekarnika posmarowac chlebki zoltkiem.
5. Wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec 25 min, az uzyskaja zloty kolor.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 78.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach