<- Tarta z krabamiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżTarta z kurzetkami ->

PDF Drukuj

Tarta z kurczakiem i papryka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4374 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
Ciasto:
200 g maki,
100 g masla,
3 lyzki zimnej wody,
1 lyzeczka soli,
olej do smarowania formy.
Nadzienie:
500 g pieczonego miesa z kurczaka,
1 mala czerwona papryka,
1 mala zielona papryka,
120 g gestej tlustej smietany,
1 jajo,
1 cebula,
1 zabek czosnku,
15 g masla,
1 lyzeczka koncentratu pomidorowego,
1 lyzka siekanej natki pietruszki,
1/2 lyzeczki suszonego tymianku,
sol, pieprz.

1. Make przesiac na stolnice, wymieszac z sola. Dodac zimne maslo, drobno posiekac ostrym nozem mieszajac jednoczesnie z maka. Dolac wode i szybko zagniesc ciasto. Uformowac z niego kule, przykryc, wstawic na 30 min do lodowki. Nastepnie ciasto rozwalkowac i wylozyc nim natluszczona forme do tarty o
srednicy 20 cm. Zapiec pod przykryciem (folia aluminiowa lub papier do pieczenia obciazone kilkoma ziarnami fasoli) w piecu ogrzanym do temp. 200żC
przez 10-12 min.
2. Mieso z kurczaka pokroic. Cebule obrac, pokroic na talarki. Papryke umyc,
osuszyc, usunac gniazda nasienne, reszte pokroic w krazki. Na masle zeszklic
cebule i zmiazdzony czosnek, dodac mieso z kurczaka, zrumienic, dodac krazki
papryki, koncentrat pomidorowy i smazyc 1 min. Schlodzic.
3. Jajo rozbic ze smietana, wymieszac z pietruszka i tymiankiem. Dodac sol i
pieprz do smaku. Wymieszac z masa z kurczaka i papryki. Wlac na zapieczony
spod tarty. Piec 30 min w piekarniku ogrzanym do temp. 200żC.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 30.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności