<- TartuchyLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżTortellini ->

PDF Drukuj

Torrijas

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2025 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
1 duza czerstwa bulka pszenna,
1 l mleka,
3 jaja,
4 lyzki cukru,
cynamon do posypania,
cukier puder do posypania lub plynny miod do polania,
olej do smazenia.

1. Czerstwa bulke pokroic w kromki grubosci 2 cm i ulozyc na glebokim polmisku.
2. Do mleka wsypac 4 lyzki cukru, zagotowac i lekko ostudzic.
3. Zalac bulke cieplym mlekiem i odstawic na kilka minut, by kromki dobrze nasiakly mlekiem (ale zachowaly ksztalt i spoistosc).
4. Jaja wbic do glebokiej miski i trzepaczka ubic na jednolita mase. Na patelni
rozgrzac olej. Kazda kromke zanurzyc w masie jajecznej i klasc na goracy
olej. Smazyc z obu stron na zloty kolor.
5. Usmazone grzanki ukladac na papierowych serwetkach i osaczyc z nadmiaru
tluszczu.
6. Przed podaniem ulozyc grzanki na polmisku. Posypac cukrem i cynamonem lub
polac plynnym miodem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 84.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności