<- Vol-au-vent z pieczarkamiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżZapiekane kluski ->

PDF Drukuj

Watruszki z serem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1672 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 4 godz. 45 min.
Ciasto:
400 g maki,
200 ml mleka,
3 zoltka,
5 lyzek stopionego masla,
60 g cukru,
20 g drozdzy,
sol,
1 rozmacone jajo,
tluszcz do wysmarowania formy.
Farz:
300 g swiezego, slodkiego twarogu,
3 jaja,
30 g cukru,
2 lyzki masla,
1/4 drobno posiekanej laski wanilii.

1. Make przesiac. Drozdze wymieszac z 1 lyzeczka cukru i rozpuscic w letnim
mleku. Dodac 1/3 maki, wymieszac i odstawic zaczyn na 2 godz, w cieple miejsce, do wyrosniecia. Zoltka utrzec z reszta cukru na biala, pulchna mase,
ktora polaczyc z wyrosnietym rozczynem. Dodac reszte maki, sol i starannie
wyrobic. Wlac roztopione maslo i wyrabiac dalej, poki ciasto nie stanie sie
lsniace i nie zacznie odchodzic od reki. Wyrobione ciasto przykryc i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na kolejne 2 godz.
2. Twarog przefasowac dwukrotnie przez geste sito. Zoltka z 3 jaj rozetrzec z
maslem, dodac cukier i wanilie. Ucierac dalej do uzyskania jednolitej bialej
masy. Z bialek ubic sztywna piane. Utarte jaja polaczyc z twarogiem. Dodac
piane i wymieszac.
3. Z wyrosnietego ciasta formowac kulki o wadze ok. 50 g. Lekko je splaszczyc.
W srodku kazdej z nich zrobic spore wglebienie, ktore napelnic farszem.
4. Ukladac na natluszczonej blasze. Wierzch posmarowac cienko rozmaconym jajem.
Piec ok. 15 min w nagrzanym do temp. 220żC piekarniku.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 80.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności