<- Babeczki z serem gruyereLista potraw z grupy: NabiałBudyń z twarogu ->

PDF Drukuj

Bryndza z ziolami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2349 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 25 min.
250 g bryndzy,
250 g masla,
2 lyzki drobno pokrojonego szczypiorku,
2 lyzki drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
2 lyzki drobno pokrojonego koperku,
1 lyzeczka slodkiej mielonej papryki,
1 lyzeczka mielonego kminku,
sol,
kilka marynowanych cebulek,
1 marynowana papryka,
po kilka oliwek i rzodkiewek.

1. Bryndze przetrzec przez sito, utrzec z maslem na jednolita, gladka mase.
Maslo mozna nieco ogrzac, by sie latwiej ucieralo.
2. Przygotowana mase wymieszac z ziolami, doprawic papryka, kminkiem, sola.
3. Przygotowana bryndze ulozyc na desce lub polmisku. Przybrac marynowanymi cebulkami, marynowana papryka, oliwkami i rzodkiewkami.
4. Podawac z chlebem pelnoziarnistym lub pumperniklem, a do tego zimne jasne
piwo.
- Zamiast bryndzy mozna uzyc innego miekkiego sera koziego lub owczego.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 22.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności