<- Budyń z twaroguLista potraw z grupy: NabiałCiasto ptysiowe z serem ->

PDF Drukuj

Bulgarskie podplomyki z feta

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1516 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 15 min.
Ciasto:
500 g maki,
25 g drozdzy,
1 lyzeczka cukru,
250 ml wody,
1 lyzeczka soli.
Farsz:
250 g fety lub innego sera owczego (np. bryndzy),
1 jajo.
Inne:
1 zoltko do posmarowania ciasta,
maslo do posmarowania blachy.

1. Z 5 lyzek maki, drozdzy, 3 lyzek cieplej wody i cukru przygotowac rozczyn.
Postawic go w cieplym miejscu na 40-60 min.
2. Do wyrosnietego rozczynu dodac reszte maki, sol i wode. Zagniesc ciasto,
uformowac je w kule. Pozostawic na kolejne 30-40 min.
3. Ciasto rozwalkowac na kwadrat o boku 45 cm, a potem pokroic na mniejsze kwadraty o boku 15 cm.
4. Ser rozkruszyc i rozetrzec z jajem na gladka mase.
5. Na kazdym kwadracie ciasta polozyc lyzke farszu, rogi ciasta zagiac do srodka i, sciskajac, zlepic.
6. Podplomyki polozyc na natluszczonej blasze, posmarowac roztrzepanym zoltkiem
i piec 12-15 min w piekarniku ogrzanym do temp. 220żC na zloty kolor.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 34.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności