<- Bulgarskie podplomyki z fetaLista potraw z grupy: NabiałCrottin de chavignol na cieplo ->

PDF Drukuj

Ciasto ptysiowe z serem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1997 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
150 g maki pszennej,
1 lyzka maki kartoflanej,
250 ml wody,
75 g masla,
5 jaj,
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia,
200 g sera comte, gruyere lub ementalera,
1/2 lyzeczki soli,
maslo do posmarowania formy.

1. Zagotowac wode z sola i maslem w duzym plaskim rondlu. Zdjac z ognia i, stale mieszajac, dodac make pszenna wymieszana z maka kartoflana. Ciasto wyrobic lyzka, postawic na malym ogniu i ucierac, az zacznie odstawac od bokow
naczynia. Przelozyc je do miski i, nie przerywajac ucierania, wbijac po jednym 4 jaja. Na koncu dodac proszek do pieczenia i starty na tarce ser (150
g).
2. Forme w ksztalcie pierscienia (z otworem w srodku), posmarowac maslem i nalozyc ciasto. Mozna tez uformowac na posmarowanej blasze pierscien z ciasta.
3. Ciasto posmarowac roztrzepanym jajem, posypac pozostalym startym serem.
4. Nagrzac piekarnik do 220żC, piec 20 min. Nastepnie obnizyc temp, do 175żC i
piec dalsze 20-25 min.
5. Ciasto podawac gorace z zielona salata i czerwonym winem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 50.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności