<- Fondue brillat-savarinaLista potraw z grupy: NabiałFondue piemonckie ->

PDF Drukuj

Fondue normandzkie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1862 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
400 g sera cammembert, pont-l'eveque, livarot lub trapistow,
300 ml mleka,
100 ml smietanki 30%,
50 ml calvadosu,
2 szalotki,
1 lyzka masla,
1 bulka pszenna.

1. Szalotke obrac, drobno posiekac, wlozyc na stopione na patelni maslo i lekko
podsmazyc nie rumieniac. Ser pokroic na niewielkie kawalki.
2. W specjalnym kociolku lub kamionkowym zaroodpornym naczyniu zagotowac mleko. Dodawac porcjami ser i stale mieszac, by stopil sie na wolnym ogniu.
Gdy powstanie gladka masa, wlac smietanke i odstawic z ognia. Tuz przed podaniem dodac calvados i wymieszac z przesmazonymi szalotkami.
3. Podawac na stol w tym samym naczyniu ustawionym na maszynce lub specjalnym
podgrzewaczu, tak by masa serowa stale lekko wrzala.
4. Bulke ze skorka pokroic w kostke o boku 2 cm i postawic obok w koszyczku.
Nadziewac kawalki bulki na widelec o dlugim trzonku i maczac w fondue.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 74.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności