Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2476 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
400 g sera gruyere, appenzell, comte, friborg lub beaufort,
400 ml bialego wytrawnego wina,
50 ml kirszu lub wytrawnej wisniowki,
1 starta galka muszkatolowa,
pieprz,
1 bulka pszenna.
1. Ser zetrzec na tarce o duzych otworach.
2. W specjalnym kociolku lub kamionkowym zaroodpornym naczyniu rozgrzac wino.
Wsypywac do niego stopniowo utarty ser, stale mieszajac, az powstanie gesta,
jednolita masa.
3. Przyprawic fondue pieprzem i galka muszkatolowa, wlac kieliszek kirszu.
4. Naczynie z goracym fondue przeniesc na stol, stawiajac na specjalnym podgrzewaczu lub postumencie, pod ktory podstawia sie maszynke spirytusowa lub
duza swiece. Chodzi o to, my masa serowa stale lekko wrzala.
5. Bulka razem ze skorka pokroic w kostke o boku 2 cm. Nadziewac kawalki bulki
na specjalny widelec o dlugim trzonku lub na szpadke i maczac w fondue.
6. Fondue mozna zagescic w czasie gotowania dodatkowo 1 lyzeczka maki kartoflanej i przyprawic sokiem z cytryny. Zapobiega ona zwarzeniu sie fondue.
- Oprocz serow twardych mozna tez uzywac serow miekkich z porostem plesni.
Jeszcze inny smak uzyskuje sie, dodajac do masy serowej 10-25% sera o bardzo
intensywnym zapachu, np. parmezanu. Potrawa bardzo popularna w Szwajcarii.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 70.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
TO JEST WYSMIENITA POTRAWA;KTORA MOZNA JESC W GRONIE PRZYJACIOL:POKROJONY CHLEB W KOSTKI;NABIJA SIE NA WIDELEC I MACZA W SEROWEJ MASIE.PYCHA!!! Nadesłał(a): KASIA. 2005-08-24 00:08:33