<- Masło, które się kilka lat przechowaLista potraw z grupy: NabiałMleko zapiekane ->

PDF Drukuj

Mazurskie ciasto serowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1932 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 40 min.
Ciasto:
300 g maki,
30 g drozdzy,
125 ml mleka,
1 jajo,
1 lyzeczka cukru, sol,
tluszcz do smarowania formy.
Farsz:
150 g chudego boczku,
250 g cebuli,
1 lyzka masla,
200 g sera tylzyckiego (zoltego).

1. Z kilku lyzek maki, drozdzy, cieplego mleka i cukru przygotowac rozczyn.
Nastepnie postawic go w cieple miejsce do wyrosniecia na ok. 30 min.
2. Do wyrosnietego rozczynu dodac pozostale skladniki, zagniesc ciasto. Uformowac z niego kule i odstawic do wyrosniecia na kolejne 40-60 min.
3. Boczek pokroic w kostke, cebule obrac, posiekac. Na patelni rozgrzac maslo,
zrumienic boczek i cebule. Ser pokroic w cienkie plasterki.
4. Okragla forme srednicy 24 cm posmarowac tluszczem i wylozyc ciastem. Na
ciescie ukladac na przemian warstwy boczku, cebuli i plasterki sera. Na
wierzchu powinien byc ser.
5. Forme wstawic do piekarnika ogrzanego do temp. 220żC, piec 40 min.
6. Goracy placek wyjac z formy, pokroic jak tort. Podawac z lekkim czerwonym
lub bialym wytrawnym winem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 60.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności