<- Papryka nadziewana seremLista potraw z grupy: NabiałPASTA OSTRA GÓRSKA ->

PDF Drukuj

Papryki faszerowane z serem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2013 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
8 slodkich papryk,
400 g twarogu,
100 g owczego sera (fety),
1 jajo,
1 lyzka oliwy,
2 lyzki tartej bulki,
200 g malych cukini,
1 cebula,
1 zabek czosnku,
1 cytryna,
3 lyzki pokrojonych ziol: oregano, bazylii, pietruszki,
sol, pieprz.

1. Cebule obrac, oplukac, posiekac. Cukinie pokroic w kostke, czosnek posiekac.
2. Rozgrzac oliwe, wlozyc cebule, czosnek, cukinie oraz ziola. Smazyc 5 min.
Zmniejszyc ogien, odparowac plyn.
3. Twarog rozetrzec z feta, tarta bulka i jajem. Dodac podsmazona cukinie i sok
z cytryny. Doprawic sola i pieprzem. Dobrze wymieszac.
4. Papryki umyc, odciac wierzchy, usunac pestki, napelnic farszem, przykryc odcietymi wierzchami. Ulozyc papryki w nasmarowanym tluszczem naczyniu do zapiekania, podlac 3 lyzkami wody. Piec 1 godz w temp. 170żC.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 80.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności