Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2006 razy.
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 3 godz. 20 min.
Ciasto:
250 g maki,
100 g masla,
4 lyzki zimnej wody,
sol,
4 lyzki wytrawnego bialego wina.
Farsz:
3 kartofle,
2 male cebule,
200 g sera raclette (lub inny poltwardy).
Inne:
250 ml smietanki 18%,
1 jajo,
sol, swiezo mielony bialy pieprz,
tluszcz do posmarowania formy.
1. Skladniki ciasta wymieszac, utrzec na jednolita mase. Wstawic do lodowki na
2 godz.
2. Ugotowane w lupinach kartofle obrac, pokroic w zapalke. Cebule obrac, pokroic w plasterki.
3. Ciasto rozwalkowac i ulozyc w formie posmarowanej tluszczem.
4. Na ciescie ulozyc kartofle oraz cebule i pokrojony cienko ser.
5. Piec 40 min w piekarniku ogrzanym do temp. 220żC. Po 20 min pieczenia zalac
smietanka wymieszana z jajem, sola i pieprzem.
6. Placek podawac z czerwonym lub bialym wytrawnym winem. Na kartoflach i cebuli mozna ulozyc jablko pokrojone w cienkie plasterki.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 54.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach