<- Ptysie z serem roquefortLista potraw z grupy: NabiałRACUSZKI Z TWAROGU ->

PDF Drukuj

Raclette z kartoflami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1714 razy.


Porcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 30 min.
1 kg kartofli,
1 kg sera raclette,
1 bochenek ciemnego chleba,
po kilka korniszonow, marynowanych cebulek i pikli,
sol.

1. Kartofle wyszorowac, ugotowac w lupinach w lekko osolonej wodzie, osaczyc,
ulozyc na polmisku.
2. Korniszony, pikle i marynowane cebulki poukladac w miseczkach.
3. Ser umiescic w calosci blisko ognia, np. kominka, grilla ogrodowego lub
elektrycznego. Topiacy sie ser zdejmowac nozem i rozdzielac na podgrzane talerze. Mozna tez ser pokroic w grube plastry i wlozyc do goracego piekarnika
lub umiescic pod grillem.
4. Podawac z chlebem, kartoflami i marynatami oraz bialym wytrawnym winem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 68.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności