Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2364 razy.
40 szt. Czas przygotow. 25 min.
170 g sera roquefort (ew. rokpol),
50 g topionego sera ementalera,
200 g tlustego serka smietankowego (sourage),
200 g mielonych orzechow wloskich,
30 g szynki konserwowej,
po 1 peczku szczypiorku, koperku i natki pietruszki.
1. Roquefort zemlec w maszynce do miesa. Utrzec na jednolita mase z topionym
ementalerem i serkiem smietankowym. Mase podzielic na 2 rowne czesci.
2. Swieze ziola umyc, osuszyc. Odrzucic lodygi, a miekkie czesci posiekac i wymieszac. Szynke posiekac.
3. Na stole kuchennym rozlozyc 2 kawalki plastykowej folii spozywczej. Na kazdym z nich uformowac z masy serowej kwadrat o boku 20 cm i grubosci 0,5 cm.
Jeden z nich posypac rownomiernie cienka warstwa mielonych orzechow, drugi
siekanymi ziolami. Plaska strona noza kuchennego o szerokim ostrzu lekko
przycisnac przyprawy do masy serowej. Wzdluz jednej krawedzi kazdego z kwadratow uformowac "linie" z siekanej szynki. Nastepnie kazdy z kwadratow zwinac ciasno w rulon, zaczynajac od krawedzi posypanej szynka. Rulon, w ktorego wnetrzu znajduja sie orzechy, obtoczyc w reszcie siekanych ziol. Drugi
rulon obtoczyc w pozostalych orzechach mielonych. Kazdy z rulonow serowych
zawinac w swiezy kawalek folii spozywczej i dobrze ochlodzic w lodowce.
4. Przed podaniem rolade odwinac z folii i pokroic ostrym nozem na plastry
grubosci 1 cm. Ulozyc dekoracyjnie na tacy.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 62.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach