<- Smazony camembertLista potraw z grupy: NabiałSposób naprawiania sera ->

PDF Drukuj

Spirale serowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1801 razy.


30 szt. Czas przygotow. 45 min.
100 g ementalera lub 100 g ostrego sera appenzell,
50 g ziolowego sera topionego (lub twardego z ziolami),
200 ml mleka,
250 g maki,
4 jaja,
200 ml piwa,
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia,
1 lyzeczka mielonej ostrej papryki,
sol,
500 ml oleju do smazenia.

1. Ementaler utrzec, ser topiony rozgniesc widelcem. Mleko zagrzac w garnku,
zdjac z ognia, dodac ser i ponownie ogrzewac stale mieszajac, az do rozpuszczenia sera. Odstawic do ochlodzenia.
2. Make polaczyc z proszkiem do pieczenia, dodac piwo. Wymieszac na jednolita
mase dodajac porcjami ochlodzony krem serowy i jaja. Mieszac stale, az powstanie ciasto o konsystencji gestej smietany. Odstawic na 40 min.
3. Olej rozgrzac na glebokiej patelni lub w szerokim rondlu do temp. 180żC.
Ciasto wlewac porcjami do lejka trzymanego bezposrednio nad rondlem z tluszczem. Wykonujac lejkiem ruchy okrezne formowac z wyciekajacego ciasta spiralne zwoje srednicy ok. 4 cm. Smazyc z obu stron na zloty kolor. Po wyjeciu z
rondla rozkladac na papierowych serwetkach.
4. Podawac zimne, ulozone kopiasto na talerzu, z zielona salata, jako przekaske do wina, koktajlu lub piwa.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 66.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności