Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1935 razy.
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 15 min.
300 g sera twardego lub poltwardego,
300 g sera z przerostem plesni,
300 g sera z porostem plesni (krowiego lub koziego) lub fety,
100 g sera miekkiego,
2 kiscie winogron,
4 gruszki,
kilkanascie orzechow wloskich,
kilkanascie czarnych oliwek,
buleczki, krakersy, bagietka, pumpernikiel.
1. Sery (w jednym kawalku) ulozyc na desce lub marmurowej podstawce. Z kazdego
gatunku mozna odkroic kilka plasterkow, a reszte pozostawic nie pokrojona,
by ser nie obsychal. Grubszy plaster twardego sera mozna pokroic w kostke.
2. Obok serow ulozyc umyte i osuszone winogrona, gruszki i obrane orzechy. Pieczywo ulozyc osobno w koszyczku. Przygotowac nalezy rowniez specjalne noze
do krojenia sera, zakonczone podwojnym szpikulcem.
3. Do "talerza serow" mozna podac lekkie czerwone wino wytrawne lub biale, wytrawne albo polwytrawne. Mozna podac rowniez piwo. Mimo ze potrawa nazywa
sie "talerz serow", to zestaw serow z krakersami, winogronami, orzechami i
oliwkami podaje sie najczesciej na desce lub marmurowej plycie. Sery powinny
byc co najmniej trzy - bardzo zroznicowane smakiem i zapachem. Palete serow
mozna przybrac nie tylko winogronami, ale rowniez innymi swiezymi owocami:
czeresniami, kostkami ananasa i jablka oraz rzodkiewkami, korniszonami, piklami i plasterkami cebuli. Mozna rowniez podac owocowe salatki. Z miekkiego
sera robi sie dekoracyjne kulki obtaczane w ziolach i przyprawach. W duzym
zimnym bufecie powinno sie znalezc nawet 10 gatunkow sera (od 100 do 200 g
na osobe).
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 18.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach