<- Zapiekanka fryburskaLista potraw z grupy: NabiałZIOŁOWA SAŁATKA Z TWAROGU ->

PDF Drukuj

Zapiekanka z serem danbo

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1919 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
225 sera danbo (z kminkiem) (zolty),
4 jaja,
250 ml mleka,
8 kromek bialego chleba z formy,
240 ml jasnego piwa,
1 lyzka masla,
1/4 lyzeczki mielonej gorczycy, sol.

1. Jaja umyc, rozbic, oddzielic zoltka od bialek. Zoltka roztrzepac z mlekiem,
dodac sol i gorczyce.
2. Chleb pokroic w kostke i 3/4 dodac do masy jajeczno-mlecznej, a reszte odlozyc.
3. Ser pokroic w kostke, wlozyc do masy z chlebem.
4. Gdy chleb namoknie, wlac piwo i ubite na sztywna piane bialka. Wymieszac.
5. Mase wlozyc do zaroodpornej formy, wierzch posypac pozostalymi kostkami
chleba i wiorkami masla.
6. Wstawic do piekarnika ogrzanego do temp. 180żC, piec ok. 25 min. Noz po nakluciu masy powinien byc suchy.
7. Zapiekanke podawac z zielona salata polana sosem winegret.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 62.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności