<- Flip jajeczno-kawowy na mlekuLista potraw z grupy: Napoje bezalkoholoweHERBATA ->

PDF Drukuj

Herbata

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1621 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 20 min.
5 lyzeczek suszonych listkow herbaty czarnej (jednej z odmian
chinskich lub kaukaskich),
1 l wody (najlepiej miekkiej).

1. W metalowym pobielonym lub emaliowanym czajniku, a najlepiej w samowarze
na wegiel drzewny, doprowadzic wode do stanu tzw. bialego wrzenia. Jest to
drugie stadium gotowania sie wody, w trakcie ktorego woda lekko metnieje,
wydajac charakterystyczny szum. W zadnym wypadku nie nalezy gotowac wody
dluzej.
2. Czajniczek do parzenia herbaty (porcelanowy lub fajansowy) o pojemnosci ok.
1 l wyparzyc trzykrotnie wrzatkiem i osuszyc. Czajnik powinien ogrzac sie
do temp. ok. 50żC. Wsypac herbate i zalac ja 1/2 l wrzatku. Odstawic; pokrywke i dziobek czajnika przykryc lniana serwetka lub woreczkiem wypelnionym liscmi herbaty i odczekac ok. 4 min, poki herbata nie naciagnie. Na
powierzchni naparu powinna pojawic sie piana.
3. Napar wymieszac, uzupelnic wrzatkiem i rozlac do porcelanowych filizanek.
Herbata zawsze musi byc swiezo zaparzona.
- Tradycyjnie w Rosji herbate pito gorzka, podajac osobno kawalki cukru, rozmaite konfitury, ciasteczka i slodycze. Do jej przygotowania uzywano specjalnie w tym celu wymyslonego naczynia, zwanego samowarem. Konstrukcja tego
urzadzenia, ktore rychlo stalo sie jednym z obiegowych symboli Rosji, pozwalala na dokladne ustalenie momentu, w ktorym woda wchodzila w stadium "bialego wrzenia" co umozliwialo podawanie herbaty o niezrownanym bukiecie.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 92.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności