<- Kwas chlebowy z chrzanemLista potraw z grupy: Napoje bezalkoholoweKwas owocowy z truskawek i poziomek ->

PDF Drukuj

Kwas miodowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2833 razy.



Czas przygotow. 18 godz.
300 g miodu pszczelego,
80 g rodzynkow,
1 cytryna pokrojona w plasterki,
1 lyzeczka maki,
10 g drozdzy,
6 l wody.

1. Miod, rodzynki i cytryne umiescic w pojemnym, kamionkowym naczyniu. Zalac
wrzatkiem, a gdy ostygnie dodac drozdze wymieszane z maka i rozprowadzone 2
lyzkami wody.
2. Odstawic na 16 godz. Gdy rodzynki i cytryny wyplyna na wierzch, usunac je.
Kwas rozlac do czystych, wyparzonych butelek z grubego szkla, napelniajac je
do 6/7 objetosci. Zakorkowac szczelnie i przechowywac w chlodnym miejscu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności