<- Napar z ziół (mięty, melissy, rumianku, kwiatu lipy, dziurawca, bratków) na jedną porcjęLista potraw z grupy: Napoje bezalkoholoweNapoj thandai ->

PDF Drukuj

Napoj miętowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1947 razy.



Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 10 min.
100 g swiezej miety,
1/2 lyzeczki mielonego imbiru,
175 g cukru,
1 lyzeczka soku z cytryny,
7,5 dl wody.

1. Posiekac drobniutko liscie miety, dodac imbir, cukier, sok z cytryny, zalac
woda.
2. Miksowac przez 5 min.
3. Przelac plyn przez gaze lub geste sitko, aby otrzymac jednolicie zielony
czysty napoj.
4. Podawac do deserow mocno schlodzony, przybrany liscmi miety.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 90.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności