<- Krewetki po Hawajsku (Hawaiian Shrimp)Lista potraw z grupy: Owoce morza - bez rybKrewetki smażone ->

PDF Drukuj

Krewetki saute

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3837 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
1 kg krewetek,
2 lyzki oliwy,
1 lyzka masla,
3 zabki czosnku,
1 peczek siekanej, zielonej pietruszki,
1 lyzeczka harissy (przepis w rozdziale "ogolne"),
sol, pieprz,
2 cytryny pokrojone w czastki do przybrania.

1. Krewetki obrac ze skorupek (glowy usunac), umyc dokladnie w duzej ilosci
biezacej wody, osoczyc, po czym osolic i doprawic pieprzem. Czosnek obrac i
zmiazdzyc, harisse rozcieczyc 125 ml cieplej wody.
2. Przygotowane krewetki obsmazyc krotko na rozgrzanej mieszaninie oliwy i masla, dodac czosnek, zalac rozcienczona harissa, przykryc i dusic na bardzo
malym ogniu ok. 20 min, od czasu do czasu delikatnie mieszajac.
3. Gotowe krewetki ulozyc na polmisku, posypac posiekana zielona pietruszka,
przybrac czastkami cytryny. Podawac gorace.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 52.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności