<- Krewetki zapiekane z kartoflamiLista potraw z grupy: Owoce morza - bez rybKrokiety krewetkowe ->

PDF Drukuj

Krewetki ze szpinakiem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1852 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz.
500 g krewetek,
500 g mrozonego szpinaku (lub 1 kg swiezego),
1 duza cebula,
3 zabki czosnku,
2 duze pomidory,
50 g masla,
1/2 lyzeczki turmeriku,
1/2 lyzeczki garam masala,
1/2 lyzeczki mielonej kolendry,
1/2 lyzeczki chilli,
1/2 lyzeczki soli,
2 lyzeczki cukru,
2,5 cm laski cynamonu,
1/2 lyzeczki mielonego imbiru.

1. Ugotowac krewetki w osolonej wodzie (ok. 15 min.). Odcedzic i obrac ze skorupek.
2. Podgrzac maslo w rondlu i smazyc posiekana cebule i czosnek przez 5 min. Nastepnie dodac rozmrozony szpinak (lub posiekany swiezy) i ciagle mieszajac
smazyc 10 min.
3. Dodac sparzone i obrane ze skorki pokrojone pomidory, turmerik, garam masala, kolendre, chilli, imbir, pokruszony cynamon, cukier i sol. Gotowac na
malym ogniu 15 min.
4. Dodac krewetki i gotowac 10 min., mieszajac co pewien czas.
5. Podawac przybrane plasterkami cytryny.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 24.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności