<- Ostra salatka z owocow morzaLista potraw z grupy: Owoce morza - bez rybOśmiornica grilowana ->

PDF Drukuj

Ostrygi zapiekane

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1739 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
20 ostryg,
200 ml bialego wina,
100 g masla,
1 jajo,
2 lyzki tartej bulki,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
sol, pieprz.

1. Muszle oczyscic z wodorostow, dokladnie wyszorowac szczoteczka pod biezaca
woda. Ostrym nozem ostroznie podwazyc skorupki i otworzyc. Odciac ostrygi od
skorupek. Plytsze skorupki odrzucic, a glebsze oplukac i zachowac. Wyjete
ostrygi oplukac w osolonej wodzie.
2. Zagotowac wino, wrzucic ostrygi, obgotowac na duzym ogniu, wyjac po kilku
sekundach.
3. Zielona pietruszke oplukac, drobno pokroic. Ugotowac jajo na twardo. Ostudzic, drobno posiekac. Na patelni rozgrzac maslo, przyrumienic tarta bulke.
4. Blache posypac gruba sola. Ulozyc na niej skorupki, na kazdej polozyc 1 ostryge. Posypac posiekanym jajem i zielona pietruszka. Polac maslem z tarta
bulka, wstawic do ogrzanego piekarnika na kilka minut. Podawac z mielonym
pieprzem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 36.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności